Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Μουσικές Videoγραφίες:Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1950 σε ένα χωριό της Αρκαδίας κοντά στη Μεγαλόπολη που το λέγανε Βάστα...



Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε εκεί έως τα 7 του και μερικές εμπειρίες του απ΄ αυτά τις έκανε τραγούδια, όπως τη "Σφεντόνα"…!






Στα 12 του χρόνια πήρε την πρώτη του κιθάρα! Αργότερα επειδή του άρεσε η μουσική συμμετείχε σε διάφορα συγκροτήματα της εποχής όπου έκανε και τα πρώτα του μουσικά βήματα. Το πρώτο του συγκρότημα το ονόμασε ‘’CROSSWORDS’’ όπου τραγουδούσαν σε Ιταλικό στίχο σε διάφορα clubs…! Η εφηβεία του σημαδεύτηκε από το μουσικό και κοινωνικό ρεύματα της δεκαετίας του '60.

Μίκης Θεοδωράκης, ροκ της αμφισβήτησης, παγκόσμια φιλειρηνικά και απελευθερωτικά κινήματα, και μια Ελλάδα που προσπαθούσε βιαστικά να κλείσει πληγές και να αρχίσει να ελπίζει. Η Αριστερά επεδίωκε να στεγάσει και να δώσει προοπτική στις διάσπαρτες απογοητεύσεις μέσα από μια κουλτούρα ευαισθησίας και διεκδίκησης. Ο Βασίλης την ακολούθησε χωρίς ποτέ να ενταχτεί σε κάποιο από τα κόμματα της… Άρχισε να τραγουδάει έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Το 1973 μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, πήγε στη Γερμανία - στο Μόναχο όπου συμμετείχε σε επιτροπές αντιδικτατορικού αγώνα, τραγουδώντας παράλληλα σε πολλά στέκια Ελλήνων φοιτητών και ομογενών.!

Η πρώτη του σημαντική γνωριμία έγινε το καλοκαίρι του 1974, συναντώντας, στο Παρίσι, το Μίκη Θεοδωράκη! Η συνεργασία τους όμως έμελλε να αρχίσει δύο χρόνια αργότερα…! Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε ουσιαστικά την επαγγελματική του πορεία στο τραγούδι. Τραγούδησε σε μπουάτ και ηχογράφησε ένα μικρό δίσκο 45 στροφών! Την ίδια χρονιά συμμετέχει στην ηχογράφηση του δίσκου του Μάνου Λοΐζου «Τα τραγούδια του δρόμου». Το 1975 ηχογράφησε «Τα αγροτικά» του Θωμά Μπακαλάκου.





Την ίδια εποχή γνώρισε δυο συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε στενά στην πορεία του, τον Μάνο Λοΐζο και τον Θάνο Μικρούτσικο! Χωρίς να ακολουθούν πιστά τα χνάρια του λαϊκού ή του έντεχνου, έγραψαν τραγούδια που διατηρώντας το ήθος των τραγουδιών των σημαντικών προγενεστέρων τους συνθετών ανίχνευσαν τους καινούργιους τρόπους για το τραγούδι της μεγάλης πόλης. Η ερμηνεία του Παπακωνσταντίνου ήταν ιδανική για να εκφράσει το δυναμισμό αλλά και τη λυρικότητα τους…!

Το 1976 συνεργάστηκε για πρώτη φορά στη δισκογραφία με το Μίκη Θεοδωράκη, στο δίσκο «Της εξορίας» και το 1978 ο συνθέτης τον επέλεξε για την παγκόσμια περιοδεία του! Τραγούδησε σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία….

Στην Ελλάδα, συμμετείχε ενεργά σε εκδηλώσεις του νεολαιίστικου και του εργατικού κινήματος. Τραγούδησε σε απεργίες, συγκεντρώσεις και συναυλίες αλληλεγγύης κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Από εκείνη την εποχή, λίγο πριν το πέρασμα στη δεκαετία του "80, αρχίζει να εκδηλώνει τις επιρροές του από τη διεθνή ροκ μουσική σκηνή! Ερμηνεύει τραγούδια με ήχο σαφώς πιο ηλεκτρικό και στίχο πιο αιχμηρό και πιο παρεμβατικό. Αυτό γίνεται σταδιακά, ξεκινώντας με. δύο δίσκους που κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του 80’.

Ο 1ος είχε ως τίτλο το όνομα του και περιλάμβανε τραγούδια του Αντώνη Βαρδή, και διασκευές τραγουδιών του Διονύση Σαββόπουλου και του Μίκη Θεοδωράκη. Ο 2ος είχε τίτλο ‘’Φοβάμαι’’ και περιείχε τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, του Λάκη Παπαδόπουλου, του Γιάννη Ζουγανέλη και του Γιάννη Γλέζου, θεμελιώνουν και ορίζουν την μετέπειτα πορεία του μέχρι σήμερα. ..!



Γνωρίστηκε με τον Νικόλα Ασιμο, και συμμετείχε στον πρώτο του δίσκο ‘’Ο Ξαναπές’’ ερμηνεύοντας δύο τραγούδια. Ο Άσιμος ήταν ο δεύτερος άνθρωπος, μετά τον Λοΐζο, που τον επηρέασε αρκετά με την ιδιότυπη προσωπικότητά του. Το 1984 με την ‘’Διαίρεση΄’’ ο καινούργιος ήχος του αποκρυσταλλώνεται πια.





Το 1987 το επαληθεύει με τον δίσκο ‘’Χαιρετίσματα’’ με τραγούδια δικά του, του Νικόλα 'Ασιμου, της Αφροδίτης Μάνου και του Χρήστου Τόλιου!



Από τα μέσα της δεκαετίας του 80’, ο Βασίλης αρχίζει να εδραιώνεται ως ένας κατ' εξοχήν "συναυλιακός" καλλιτέχνης. Θα λέγαμε ότι για πρώτη φορά, μετά τις μεγάλες συναυλίες της μεταπολίτευσης, τα γήπεδα ξαναγεμίζουν κόσμο. Τον Απρίλιο του 1985, 16.000 θεατές συγκεντρώνονται στην πρώτη του μεγάλη προσωπική συναυλία, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το επαναλαμβάνει τον Ιούνιο του 1986 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Από τότε, οι συναυλίες του αποτελούν γεγονότα και σημεία αναφοράς της μαζικότητας. Το στοίχημα με τους μεγάλους χώρους κυρίως γήπεδα το κερδίζει κάθε χρόνο μέχρι σήμερα…!

Ενώνει 3 γενιές φίλων του, δημιουργώντας πάντα έναν ισχυρό πυρήνα ακροατών που αποτελείται κυρίως από αρκετά "μελετημένους" εφήβους. Το τέλος της δεκαετίας του 80’ τον βρήκε να ερμηνεύει τα "σκληρά" τραγούδια του Κώστα Τριπολίτη, με μουσική του Θάνου Μικρούτσικου…! Μεσολάβησαν τα τραγούδια ‘’Χορεύω’’ και ‘’Χρόνια Πολλά’’ και μετά το γύρισμα της καινούργιας 10ετίας τραγούδησε για 2η φορά , μετά το 1978 στο Σταυρό του Νότου, Νίκο Καββαδία και Θάνο Μικρούτσικο! Παρά το γεγονός ότι τα τραγούδια του τα τελευταία χρόνια ακολουθούν τον "ήχο" των μεγάλων χώρων, δε δίστασε να ηχογραφήσει δύο δίσκους με μελοποιημένα ποιήματα δύο εκ των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών.

Το δίσκο ‘’Καρυωτάκης’’ το 1984 και τον δίσκο ‘’Φυσάει’’ το 1993 με ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη και μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη!



Ερμήνευσε πάλι Νικόλα Άσιμο το 1992 στο «Φαλιμέντο του κόσμου» και στα χρόνια της δεκαετίας του 90’ κυκλοφόρησε τη ‘’Σφεντόνα’’, το 1992 και το ‘’Δε Σηκώνει’’ το 1994, με συνεργάτες του τους Αλκη Αλκαίο, Χριστόφορο Κροκίδη, Βασίλη Γιαννόπουλο, Σταμάτη Μεσημέρη, Αφροδίτη Μάνου, Οδυσσέα Ιωάννου, Μίνω Μάτσα…!



Τον Απρίλιο του 1997 κυκλοφορεί ο δίσκος ‘’Πες μου ένα ψέμα να αποκοιμηθώ’’ και περιλαμβάνει τραγούδια του Νικόλα Ασιμου, του πρωτοεμφανιζόμενου Απόστολου Μπουλασίκη, του Σταμάτη Μησημέρη, του Γιάννη Ιωάννου, του Βασίλη Γιαννόπουλου, του Χριστόφορου Κροκίδη καθώς και το ‘’Μάλιστα Κύριε’’ του Γιώργου Ζαμπέτα και του Αλέκου Καγιάντα.





Tον Ιανουάριο του 1999 κυκλοφόρησε ο δίσκος ‘’Να με φωνάξεις’’ με τραγούδια του Βασίλη, του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Χριστόφορου Κροκίδη , Αποστόλη Μπουλασίκη σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Οδυσσέα Ιωάννου, Βασίλη Γιανόπουλου και Ιάκωβου Αυλητή …!



Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφορεί ο δίσκος ‘’Θάλασσα στη σκάλα’’, δουλειά στην οποία για ακόμη μια φορά συνεργάζεται ο Βασίλης με τον Θάνο Μικρούτσικο σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου!



Ένα χρόνο αργότερα ο δίσκος ‘’Χαμένες Αγάπες’’ κάνει την εμφάνισή του στα ράφια των δισκοπωλείων.



Ο Χριστόφορος Κροκίδης, στενός συνεργάτης του Βασίλη για 20 σχεδόν χρόνια υπογράφει τη μουσική και ο Βασίλης Γιαννόπουλος τους στίχους. Ακολουθεί δυο χρόνια αργότερα, το 2002, ο δίσκος ‘’Προσέχω Δυστυχώς’’ σε στίχους και μουσική του Μάνου Ξυδους….!

Το 2003 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γιόρτασε τα 30 του χρόνια στη δισκογραφία με μια μοναδική συναυλία στην Πετρούπολη, όπου παρέα με 10.000 φίλους του μας θύμισε στιγμές από όλη του την μέχρι τότε πορεία του στο τραγούδι! Το 2004 κυκλοφορεί το άλμπουμ ‘’Φρέσκο Χιόνι’’.



Περιλαμβάνει 13 τραγούδια σε στίχους Μαριανίνας Κριεζή, Γιώργου Ανδρέου, Κώστα Λειβαδά, Νίκου Ζούδιαρη, Οδυσσέα Ιωάννου, Νίκου Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελου ενώ επίσης περιλαμβάνονται δυο διασκευές, μία του Οδυσσέα Ιωάννου με το τραγούδι ‘’Σ’ αγαπάω ακόμα’’ καθώς και με το τραγούδι ‘’Πως να σωπάσω’’ σε στίχους Κώστα Κινδύνη και μουσική Σταύρου Ξαρχάκο!





Τον Μάιο του 2005 έδωσε μια εντυπωσιακή συναυλία στο Ηρώδειο με τη συνοδεία πολλών αξιόλογων μουσικών, της Femin Arte υπό την διεύθυνση του Γιώργου Γεωργιάδη και με την ενορχήστρωση του Νίκου Καλαντζάκου. Η συναυλία ηχογραφήθηκε και στα τέλη του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησε σε διπλό cd και dvd! Τον Μάρτιο του 2007 κυκλοφορεί ο δίσκος "Μετωπική", σε στίχους του Γιώργου Κλεφτογιώργου και μουσικές των: Σοφία Βόσσου, Τάνια Κικίδη, Θανάση Τάσση, Λάκη Παπαδόπουλου, Ρουσσέτου Δημητρόγλου, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Αντώνη Βαρδή, Φίλιππου Πλιάτσικα, Μάνου Πυροβολάκη, Νίκου Κυπουργού!



Τον Ιούνιο του 2008 ο Βασίλης βγάζει τον καινούριο του δίσκο με τίτλο "Βατόμουρα".

Το νέο άλμπουμ είναι ένα από αυτά που μόνο εκείνος ξέρει να κάνει. Αυτά που από την πρώτη τους ακρόαση κουβαλάνε την αύρα του «διαχρονικού». Κάτι σαν χρονογράφημα του σήμερα, που μετά από καιρό θα αντικατοπτρίζει μια ολόκληρη εποχή. Θα λέμε ότι έτσι ζούσαμε, έτσι διεκδικούσαμε, έτσι πολιτικοποιούμασταν, έτσι ερωτευόμασταν. Το καινούριο άλμπουμ είναι σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Μεσημέρη! Τον Απρίλιο του 2009 κυκλοφορεί η νέα δουλειά του με τίτλο "Ουράνια τόξα κυνηγώ".

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συμπληρώνει 35 χρόνια δισκογραφίας και συνεργασίας με σπουδαίους δημιουργούς. Εκατοντάδες τραγούδια και δεκάδες γενιές που "καθρεφτίστηκαν" σ' αυτά και μεγάλωσαν με τη φωνή του. Κι αν αυτό δεν αποτελεί από μόνο του ικανό λόγο για την κυκλοφορία νέου άλμπουμ, οι στίχοι που του έγραψε ο Άλκης Αλκαίος ήταν το ισχυρό κίνητρο για να γράψει τις μελωδίες και να προκύψει ο νέος δίσκος…!

Είναι ο 1ος στην μέχρι τώρα καλλιτεχνική πορεία του Βασίλη Παπακωνσταντινου που περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών, βασισμένο σε δύο δημιουργούς, ο ένας εκ των οποίων είναι ο ίδιος ο ερμηνευτής που υπογράφει τη μουσική όλων των τραγουδιών! Ο πάντα ανήσυχος και σταθερά δημιουργικός Βασίλης Παπακωνσταντίνου υπογράφει και την ενορχήστρωση όλων των τραγουδιών. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας τριάντα πέντε χρόνια στη δισκογραφία, έχει αποκτήσει σίγουρα το" σημάδι" του μεγάλου ερμηνευτή. Ταυτόχρονα ανήκει στους ελάχιστους καλλιτέχνες που συνδυάζει εκτός από την ευρεία αποδοχή, την ανθρώπινη αγωνία και την έμπρακτη συμμετοχή του στους καθημερινούς μικρούς ή μεγάλους πολέμους!


Το 2010 κυκλοφόρησε τον τελευταίο δίσκο του μέχρι στιγμής με τίτλο ‘’Το παιχνίδι παίζεται’’…!
Το Μάιο του 2010, κυκλοφορεί η δισκογραφική δουλειά "το παιχνίδι παίζεται", με στίχους Οδυσσέα Ιωάννου, ενώ απετέλεσαι τον δεύτερο δίσκο που ο ίδιος ο τραγουδιστής συνέθεσε. Στο τραγούδι "Σαν ναυαγός", τραγουδά ντουέτο με το Δημήτρη Μητροπάνο. Το Μάιο του 2011, συμμετέχει στις συναυλίες του ιστορικού συγκροτήματος της ξένης ροκ σκηνής Deep Purple. Η συναυλία διοργανώθηκε εκτός από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Πάτρα, στο Ηράκλειο και στη Λευκωσία.

Στα τέλη του 2011, συνεργάζεται με τον στιχουργό Οδυσσέα Ιωάννου, ενώ κάλει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του, νέους μουσικούς να συνθέσουν τις δικές τους μελωδίες για το δίσκο, μια κίνηση που θεωρήθηκε πρωτοποριακή.


Δισκογραφία:



(1975) Τα αγροτικά



(1976) Της εξορίας



(1978) Βασίλης Παπακωνσταντίνου



(1981) Αρμενία



(1982) Φοβάμαι



(1984) Καρυωτάκης



(1984) Διαίρεση



(1987) Χαιρετίσματα



(1988) Όλα από χέρι καμένα



(1989) Χορεύω



(1991) Χρόνια Πολλά, Βασίλης



(1992) Σφεντόνα



(1993) Φυσάει



(1994) Δε σηκώνει



(1997) Πες μου ένα ψέμα ν' αποκοιμηθώ



(1999) Να με φωνάξεις



(1999) Θάλασσα στη σκάλα



(2000) Χαμένες αγάπες



(2002) Προσέχω δυστυχώς



(2004) Φρέσκο χιόνι



(2007) Μετωπική



(2008) Βατόμουρα



(2009) Ουράνια τόξα κυνηγώ



(2010) Το παιχνίδι παίζεται



Πηγές: www.vasilisp.com

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σελίδες