Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ελληνική ποπ δεκαετίας 80 90













Ξεφυλλίζοντας την πρόσφατη συνέντευξη της Αλέξιας, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της cd, το πρώτο πράγμα ή μάλλον τραγούδι που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ο παιδικός μου ύμνος «Τα κορίτσια ξενυχτάνε». Ε αυτό ήταν ! Το ένα τραγούδι έφερε το άλλο μέχρι που συνειδητοποίησα πόσο αγαπώ τα 80’s και τα 90’s! 

                                Αλέξια
Η απόλυτη super star των 80’s και 90’s! Πρωτοπόρος στην ελληνική pop, η Αλέξια παίρνει μέρος δύο φορές- για λογαριασμό της Κύπρου- στον διαγωνισμό της Εurovision, σπάει ρεκόρ σε πωλήσεις δίσκων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και είναι η πρώτη ελληνίδα τραγουδίστρια που συμμετέχει σε διαφημιστικό σποτ πασίγνωστου αναψυκτικού. Όσα κατάφερε να πετύχει μόνο ένας Σάκης αργότερα! Επιτυχίες όπως «Ορκίσου», «Τα κορίτσια ξενυχτάνε», «Άσπρο Μαύρο» μας γυρνάνε πίσω στην εποχή της ντισκοτέκ, τότε που τα κορίτσια φορούσαν ένα μόνο σκουλαρίκι και αισθάνονταν πολύ προχώ...!


                          Μαντώ

«Ερημήν μου θα γίνουνε κομμάτια τα φιλιάααα…» τραγουδούσε η φωνάρα Μαντώ κατά τη διάρκεια του γυρίσματος του video clip της, στην Τυνησία. Υπενθυμίζουμε ότι τότε υπήρχε και ελληνική δισκογραφία και χρήματα για τέτοιες υπερπαραγωγές. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις αξέχαστες επιτυχίες της "Θέλει άνεμο η αγάπη, «Ρούχο δανεικό» ή το  "Στοιχηματίζω»; Εγώ πάντως όχι!


                        Σαμπρίνα
 Η πανέμορφη Σαμπρίνα που αποτέλεσε το sex symbol της μουσικής βιομηχανίας της δεκαετίας του 90 πρωτοεμφανίστηκε το 1991 μετά απο προτροπή του μέντορα της Κώστα Χαριτοδιπλωμένου.Ξεχώρισε αμέσως με τα τραγούδια "Λάθος" ,"Φταις".¨Φωνές", "Φεγγάρια Καθρέφτες" ενώ κάποια στιγμή στραφηκε σε πιο λαικά μονοπάτια με τα κομμάτια "Ένα Ένα" και το ντουέτο της με τον Σταμάτη Γονίδη "Δεν μπορώ χωρίς εσένα"...

Κώστας Χαριτοδιπλωμένος
Ο πλέον ακριβοθώρητος συνθέτης και τραγουδοποιός των 80’s και 90’s. Ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος φαίνεται ότι είχε βρει την συνταγή της επιτυχίας. Πως έχουμε τον Φοίβο σήμερα; Με τα τραγούδια του σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή. Έγραφε για όλες τις stars της ποπ σκηνής από τη Μαντώ, τη Σοφία Αρβανίτη και την Αλέξια μέχρι και για τις πιο λαϊκές τραγουδίστριες όπως τη Lady  Άντζελα και τη Σαμπρίνα. Αλλά και τα τραγούδια που «κράτησε» για τον εαυτό του, τα πήγαν κάτι παραπάνω από καλά!  Ανάμεσα τους, οι επιτυχίες: «Καίγομαι», «Ζηλεύω», «Ψηλές, κοντές», «Βραδινό μπανάκι» και το super κομμάτι «Lost in the night»


        Σοφία Αρβανίτη
Μαζί με τον Μιχάλη Ρακιντζή ήταν το μουσικό ζευγάρι της δεκαετίας του 90', όπως ακριβώς η Άννα Βίσση και ο Νίκος Καρβέλας και για να κάνουμε και το κουτσομπολιό μας, η Σοφία και ο Μιχάλης ήταν μαζί και στη ζωή! Αν και στο ξεκίνημα της καριέρας της, μας συστήθηκε ως μία καθαρά ποπ τραγουδίστρια, στη συνέχεια γοητεύτηκε από μία νέα -για τα δεδομένα- μόδα : το ελαφρολαϊκό. Έτσι τα πρώτα της ποπ τραγούδια «Μη μου μιλάς για καλοκαίρια», «Δεν μένει εδώ», και «Σοκολατί», διαδέχτηκαν κομμάτια με πιο λαϊκή ενορχήστρωση όπως το «Φύγαμε» , «Αυτόφωρο» και το ντουέτο της με την Bonnie Tyler «Πεθαίνω στην ερημιά». Ωστόσο μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, ήρθε μετά από τον χωρισμό της με τον Μιχάλη Ρακιντζή και δεν ήταν άλλη από το all time classic κομμάτι «Ζωή σαν Πορτοκάλι».


     Κώστας Μπίγαλης
 Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τον Κώστα Μπίγαλη να ερμηνεύει το «H κόρη του περιπτερά», το «Μικρή μου Μέλισσα», το «Καπελάκι», το «Ρίνα, Κατερίνα», το «Έρωτας σου θάλλασα» ή το κομμάτι των κομματιών «Του αιγαίου τα blues»; Στα τραγούδια του Μπίγαλη οι στίχοι είναι το κάτι άλλο! (Το καπελάκι μου στραβά φόρεσα κι άντε γεια χαρά, έχει κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια/Βαρέθηκα τη τρέλα σου τα πήγαινε και έλα σου/τέρμα τα ζαχαρώματα, τέρμα τα παρακάλια). Ανάλαφρα, χαρούμενα και μακριά από καψουρό-μιζέριες, τα τραγούδια του Κώστα Μπίγαλη διαθέτουν μία αθωότητα και το σημαντικότερο, διαθέτουν χιούμορ. Αγαπημένος μου τίτλος: «Ψούρης, καψούρης».


    Θάνος Καλλίρης
 Βaby face, καστανόξανθος και με φωνή που λες και είχε φτιαχτεί για μπαλάντες, ο Θάνος Καλλίρης πληρούσε όλες τις προδιαγραφές για να γίνει ο αγαπημένος των κοριτσιών. Και έτσι έγινε! Από το 1991 και έπειτα, που ακολούθησε σόλο καριέρα (μαζί με τον Βασίλη Δερμιτλή είχαν δημιουργήσει τους “Bang”) συνήθιζε να γράφει, να ερμηνεύει και να ενορχηστρώνει τα τραγούδια των προσωπικών του άλμπουμ ενώ πολλές φορές σκηνοθετούσε και τα video clips του. Η εργατικότητα του αναταμείφθηκε με πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους και με ένα ορκισμένο fun club, που ακόμα και σήμερα θα ζήλευαν πολλοί!


     Στέφανος Κορκολής
 Ακόμα ένας ζεν πρεμιέ της δεκατίας του 90΄! Αυτό που μου έρχεται σαν πρώτη εικόνα, είναι ο καλοκαιρινός και λευκοντυμένος Στέφανος Κορκολής να μας παροτρύνει  να ντυθούμε πρόχειρα και να βγάλουμε το κραγιόν μας. Τον θυμάμαι όμως και σε πιο ροκ και dark εκδοχές. Με μαύρο δερμάτινο γιλέκο να τραγουδάει ένα από τα καλύτερα - κατά τη γνώμη μου – κομμάτια του «Με το σημάδι του σκορπιού». Στο ίδιο mood είναι και το -αγανακτισμένο- «Σκόνη και Θρύψαλα» που με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, το βρίσκω και ιδιαίτερα επίκαιρο!


   Μιχάλης Ρακιντζής
Ο Μιχάλης Ρακιντζής ήταν ΤΟ είδωλο της ποπ σκηνής και με κάθε δισκογραφική του κυκλοφορία ή ζωντανή του εμφάνιση προκαλούσε πανικό. Μπορεί να μην σε κέρδιζε με τη πρώτη (ίσως έφταιγε και αυτό το ψιλο-βαριεστημένο ύφος που είχε όταν τραγουδούσε) αλλά ο Μιχάλης είχε αυτό το κάτι. Σήμερα, τόσο τα τραγούδια όσο και τα video clips του, θεωρούνται συλλεκτικά. Η αλήθεια είναι δεν χρειάζεται να σου τα υπενθυμίσω αφού δεν έχουν σταματήσει να παίζουν από τότε. Για τυπικούς όμως λόγους, παραθέτω μερικά: «Μωρό μου φάλτσο», «Είσαι σαν κουνέλι», «Τυχερούλα», «Πιες», «Νανά» και το « Προκαλείς» στο video clip του οποίου θα δεις την Ελένη Μενεγάκη καστανή!


                 Πωλίνα
 Μία εγχώρια Lady Gaga. Απενεχοποιημένη ως προς τις στιλιστικές της επιλογές , συνήθιζε να επαναλαμβάνει στα τραγούδια της την ίδια φράση…Να κάνουμε push ups, να κάνουμε push ups, να κάνουμε και τέλειο κορμί, Push Ups ή Και όλοι θα παίζουνε μπιρίμπα , μπιρίμπα, μπιρίμπα, φωνάζοντας αρίμπα, αρίμπα, αρίμπα! Από το playlist των επιτυχιών της δεν θα μπορούσαν να λείπουν το «Ροζ μπικίνι» και το «Πάμε για τρέλλες στις Σευχέλλες».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σελίδες