Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Έλενα Παπαρίζου: γεννήθηκε σαν σήμερα το 1982

Η Έλενα Παπαρίζου γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου το 1982, στη Σουηδία, από Έλληνες γονείς μετανάστες...


Οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες εκδηλώθηκαν πολύ νωρίς και σύντομα άρχισε να τραγουδά, να χορεύει και να εκπαιδεύεται στην υποκριτική τέχνη σε συνδυασμό με τις ακαδημαϊκές σπουδές της στο σχολείο. Όταν ήταν 7 ετών, άρχισε να μαθαίνει πιάνο, μπαλέτο και παραδοσιακούς χορούς. Στα δεκατρία της χρόνια η Έλενα κατάλαβε πως ήθελε να γίνει τραγουδίστρια και αποφάσισε να προετοιμαστεί για αυτό.

Οι πρώτες μουσικές εμπειρίες της ήταν με την ελληνική μουσική στο ελληνικό της σχολείο. Όταν ήταν 14 ετών, η Έλενα δημιούργησε την πρώτη της μπάντα με το όνομα "Soul Funkomatic" μαζί με άλλα 3 παιδιά από τη Λατινική Αμερική. Το group έπαιζε μόνο hip-hop και μάζευε χρήματα για την ηχογράφηση τραγουδιών. Δύο χρόνια αργότερα, όταν η Έλενα ήταν 16, η μπάντα διαλύθηκε και η Παπαρίζου δέχτηκε διάφορες προτάσεις αλλά η μητέρα της ισχυριζόταν πως ήταν πολύ μικρή για να φύγει από το σπίτι.



Παράλληλα με το σουηδικό και ελληνικό σχολείο (τα οποία παρακολουθούσε ταυτόχρονα), έκανε σπουδές στο θέατρο, το τραγούδι και το μιούζικαλ. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών σχημάτισε μαζί με τον Νίκο Παναγιωτίδη το συγκρότημα Antique. Το πρώτο single του συγκροτήματος με τίτλο «Ώπα Ώπα» έγινε πλατινένιο και έγινε μεγάλη επιτυχία σε όλη την Σκανδιναβία. Στο διαγωνισμό της Eurovision του 2001, οι Antique κατέκτησαν την τρίτη θέση με το τραγούδι «I Would Die for You». Η μουσική ήταν του Νίκου Τερζή και οι στίχοι του Αντώνη Παππά. Το single έγινε δύο φορές πλατινένιο στην Ελλάδα εκτοξεύοντας την καριέρα του group στην χώρα. Επίσης, έγινε μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι στα Ευρωπαικά clubs και ηχογραφήθηκε σε πολλές γλώσσες.



Αν και το group σημείωσε μεγάλη επιτυχία, οι Antique διαλύθηκαν το 2003 και αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα χωρίς να αποκλείσουν την πιθανότητα να επανενωθούν στο μέλλον. Η Έλενα υπέγραψε συμβόλαιο με τη Sony BMG Greece και κυκλοφόρησε το πρώτο της single με τίτλο Αναπάντητες Κλήσεις το Δεκέμβριο του 2003 (το οποίο ηχογραφήθηκε ξανά στα Αγγλικά με τίτλο I Don't Want You Here Anymore). Το τραγούδι έγραψε ο Χρήστος Δάντης αποκλειστικά για την Έλενα. Το τραγούδι έκανε τεράστια επιτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο, τόσο στα ραδιόφωνα όσο και στα επίσημα charts. Τελικά μετά από πολλές εβδομάδες παραμονής στα charts, το single έγινε χρυσό δίνοντας στην Έλενα την πρώτη της μεγάλη επιτυχία.



Την άνοιξη του 2004 κυκλοφόρησε τον πρώτο της solo δίσκο με τίτλο Προτεραιότητα. Από το δίσκο ξέχώρισαν πολλά κομμάτια, όπως τα Αντιθέσεις, Κάτσε Καλά και Στην Καρδιά Μου Μόνο Θλίψη, τα οποία αποτέλεσαν επιτυχίες της χρονιάς.

Ο χειμώνας (2004/2005) βρίσκει την Έλενα στο "Fever" με το Σάκη Ρουβά και το Γιώργο Μαζωνάκη. H Ε.Ρ.Τ. αναθέτει στην Έλενα να εκπροσωπήσει την χώρα μας και πάλι στην Eurovision, και μέσω ψηφοφορίας τον Φεβρουάριο, την στέλνει μαζί με το "My Number One" σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού, στις 21 Μαΐου στο Κίεβο της Ουκρανίας. Στη συνέχεια ο δίσκος "Προτεραιότητα" επανακυκλοφορεί με το "Euro Edition", και μαζί με το CD single του "My number one" ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη. Η Έλενα, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που την θέλου το φαβορί για την νίκη, κάνει το όνειρο πραγματικότητα, κερδίζοντας την πρώτη θέση.
elena_pa
Το καλύτερο όμως ήρθε μετά! Το album έγινε διπλά πλατινένιο στην Ελλάδα, το CD single χρυσό στην Σουηδία και μια λαμπρή καριέρα φαινόταν να ξεκινά για την Έλενα σε όλο τον κόσμο. Ακλουθούν συναυλίες στην Ευρώπη όπου η Έλενα γνωρίζει την αποθέωση. Παράλληλα κυκλοφορούν στην Σουηδία δυο νέα CD singles, το "A brighter day" και "The light in our soul". Σειρά έχουν οι ομογενείς στην Αυστραλία και την Αμερική, οπού μαζί με τον Νίκο Κουρκούλη σαρώνουν σε κάθε συναυλία. Κορυφαία στιγμή αποτελεί το support στην Anastacia, στην συναυλία της στο Μάλμε της Σουηδίας.





Επιστροφή το Νοέμβριο του 2005 με το καινούργιο της CD single "Mambo!", το οποίο γίνετε πλατινένιο ενώ έμεινε για δέκα εβδομάδες στην κορυφή των charts. Ο χειμώνας (2005/2006) ξαναβρίσκει την Έλενα στο "Fever", αυτή τη φορά με τον Γιώργο Τσαλίκη και τον Χρήστο Πάζη. To CD single "Mambo!" συμπεριλαμβάνετε και στο "Προτεραιότητα [Euro Edition]" που αυτομάτως γίνετε διπλά πλατινένιο. Τον Δεκέμβριο η Έλενα επιλέγεται από το Mad, για να συμμετάσχει στο πρώτο "Secret Concert", δηλαδή μία μυστική συναυλία για 200 άτομα μόνο, στο ειδικά διαμορφωμένο γι' αυτό το λόγο "Fever"!

Τον Ιανουάριο το "My number one" κυκλοφορεί με διάφορα Remixes και στην Αμερική, καταλήγοντας στην θέση νούμερο 11 του Billboard. Στις 12 Απριλίου το νέο album με την υποστήριξη της Sony Ericsson είναι γεγονός, και τιτλοφορείτε "Υπάρχει λόγος". Ένα διπλό album που περιλαμβάνει δεκαπέντε καινούρια τραγούδια, ένα remix του "Υπάρχει λόγος", τα τρία τραγούδια από το "Mambo!" και εννέα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στο "Mad Secret Concert". Το Album ξεχωρίζει, και γίνετε πλατινένιο. Το πρώτο τραγούδι που ακούσαμε από τον καινούριο δίσκο είναι το "Υπάρχει λόγος" μια υπέροχη μπαλάντα που ερμήνευσε η Έλενα για πρώτη φορά στα μουσικά βραβεία "Αρίων 5". Η ενορχήστρωση των εγχόρδων έγινε από το ντουέτο Janson & Janson που ασχολείται αποκλειστικά με τις μπαλάντες της Celine Dion. Το μεγαλύτερο μέρος των ηχογραφήσεων και της παραγωγής έγινε στη Σουηδία από τον Alex Papaconstantinou και τον Marcus Englof που - μεταξύ άλλων - έχουν γράψει τα "Mambo!", "Κάτσε Καλά" και το "Henna" του Cameron. Το καλοκαίρι η Έλενα ερμηνεύει το επίσημο τραγούδι του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου στο Γκέτενμποργκ, το "Heroes" και κατακτά την πρώτη θέση των charts.



Το διεθνές album της Έλενας με τίτλο "The Game οf Love" κυκλοφόρησε σε όλη την Ευρώπη τον Νοέμβριο του 2006 στις Η.Π.Α, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότιο Αφρική και τον Καναδά. Χορηγός του album και της Έλενας πλέον είναι η NOKIA στηρίζοντας όλες την καλλιτεχνικές της δραστηριότητες και χρήζοντας της ως πρέσβειρα της μουσικής. To album περιέχει τις Αγγλικές version τραγουδιών από το πλατινένιο άλμπουμ "Υπάρχει λόγος" και έξι πολύ δυνατά ολοκαίνουργια τραγούδια που γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν στην Σουηδία. Σαν bonus track επιλέγετε το "Ότι αξίζει είναι οι στιγμές" του Μάνου Χατζηδάκι.

Παράλληλα με την κυκλοφορία του international album η Έλενα παραμένει στην Ελλάδα και εμφανίζετε στην "Ιερά Οδό" μαζί με τον Πασχάλη Τερζή και τον Νίνο. Ένα ανατρεπτικό σχήμα που συνδυάζει το λαϊκό και το Pop τραγούδι με ένα ξεχωριστό τρόπο Κάπου εκεί έρχεται και η βράβευση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Κάννες, στην απονομή των "European Border Breakers Awards" ως τραγουδίστρια που κατάφερε να σπάσει τα σύνορα της χώρας της, με το album "My number one".. Τον Ιανουάριο του 2007, το "Μαζί σου" η νέα τηλεοπτική σειρά του Mega Channel και του Αλέξανδρου Πανταζούδη ξεκινά, και η ερμηνεία της Έλενας στο ομώνυμο soundtrack μαγεύει το κοινό, κάνοντας το τραγούδι μια από της αναμφισβήτητες επιτυχίες της χρονιάς. Τα τραγούδια της σειράς κυκλοφορούν σε CD αλλά και στο CD Single "Φως" τον Μάιο, και με το "Υπάρχει λόγος (Platinum Edition)", μετά το τέλος των εμφανίσεων του σχήματος στην Θεσσαλονίκη στο "Odeon".



Παρότι η Έλενα τον επόμενο χειμώνα (2007/2008) θα επιλέξει να μην εμφανιστεί σε κάποιο νυχτερινό κέντρο, κάνει και πάλι την έκπληξη καθώς θα ερμηνεύσει τον Σεπτέμβριο με απόλυτη επιτυχία το ομώνυμο soundtrack από ταινία το "Φιλί της ζωής" το οποίο θα κυκλοφορήσει ως digital single και θα γίνει το πρώτο χρυσό digital single της Ελλάδας. Τον ίδιο μήνα τραγουδά μαζί με τον Νίκο Αλίαγα το τραγούδι "Ζήλεια μοναξιά" μία διασκευή του τραγουδιού - που θα ακούγεται στην σειρά της τηλεόρασης του Alpha, "Ζωή ξανά", και θα συμπεριλήφθη στο album "Nikos Aliagas & friends". Με αφορμή τη μουσική εκδήλωση της NOKIA, "Trends Lab" τον Νοέμβριο καθώς και την νέα διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας με την Έλενα, ηχογραφείται και το τραγούδι "Όλα είναι μουσική" το οποίο στην πορεία θα μείνει ακυκλοφόρητο.

Για λίγους μήνες η Έλενα αποφασίζει να απέχει από τα μουσικά δρώμενα. Την Τρίτη 8 Απριλίου του 2008 ακούγεται για πρώτη φορά το νέο τραγούδι από το album της Έλενα που θα κυκλοφορήσει τον Iούνιο, "Πόρτα για τον ουρανό". Η στροφή σε rock ήχους εκπλήσει ευχάριστα τους fans και εντυπωσιάζει το κοινό της Ελλάδας. Το album «Βρίσκω το λόγο να ζω» γίνεται χρυσό από την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του και πλατινένιο έπειτα από 3 μήνες. Η πρώτη παρουσίαση των νέων τραγουδιών της Έλενας θα γίνει στον τελικό του show ταλέντων του Mega «So you think you can dance» ενώ λίγες μέρες αργότερα η Έλενα θα εμφανιστεί στα ετήσια Mad Video Music Awards οπού θα τραγουδήσει ένα remix του «Πόρτα για τον ουρανό» αλλά θα κάνει και μια εμφάνιση έκπληξη τραγουδώντας μαζί με τους Stavento την επιτυχία τους «Μέσα σου» η οποία θα γίνει και το must των καλοκαιρινών clubs.



Η πρώτη πανελλαδική περιοδεία της Έλενας είναι γεγονός. 29 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, 29 sold out συναυλίες και πάνω από 200.000 θεατές με το σύνθημα «Αρχίζει το πάρτυ» θαύμασαν την Έλενα και το Μάνο Πυροβολάκη στο «Summer Tour 2008». Το Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει το OST της σουηδικής ταινίας «Arn 2» που θα περιέχει 2 τραγούδια ερμηνευμένα από την Έλενα, το «Alt Jag Vill» και το «Genom Krig Och Karlek» ενώ θα ακολουθήσει μια συναυλία στη Λιθουανία, με 10.000 θαυμαστές της να την αποθεώνουν στο Siemens Arena στο Vilnius. Στη συνέχεια η Έλενα θα συνεργαστεί για δεύτερη φορά την επιτυχημένη συνεργασία με τον Πασχάλη Τερζή στην Ιερά Οδό, αυτή τη φορά μαζί με το Μάνο Πυροβολάκη.

Στις 22 Δεκεμβρίου κυκλοφορεί η Deluxe έκδοση του πλατινένιου album «Βρίσκω το λόγο να ζω» με την προσθήκη της συναυλίας της Έλενας στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη στις 19/09/08, καθώς και με μια συλλεκτική αφίσα για τους fans. Οι εμφανίσεις της στην Ιερά Οδό θα συνεχιστούν μέχρι τον Απρίλιο, ενώ τον αμέσως επόμενο μήνα θα ξεκινήσει εμφανίσεις στο ανανεωμένο «Θάλασσα» υπό τον τίτλο «Thalassa People's Stage» παρέα με τους Stavento και τους 15:50. Στις 10 Απριλίου το νέο single της «Θα'μαι αλλιώς» θα ντύσει τη νέα διαφήμιστική καμπάνια της ΉΒΗ και θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα hits του καλοκαιριού ενώ θα κερδίσει και το βραβείο «Best Greek Act" στα MTV EMA Awards του 2009 που διεξήχθηκαν στο Βερολίνο το Νοέμβριο., Το Μάιο το MAD θα διοργανώσει 2ο Mad Secret Concert της Έλενας στο οποίο θα ερμηνεύσει πολλές γνωστές παλιές επιτυχίες όπως το «Nothing Else Matters» των Metallica και το «Zombie» των Cranberries παρέα με τους 15:50, τους De Niro καθώς και με τους Γιώργο Σαμπάνη, Δήμο Αναστασιάδη και Μύρωνα Στρατή.



Το χειμώνα η Έλενα θα απέχει από τα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας ενώ το 5ο προσωπικό της album με τίτλο "Γύρω από τ'όνειρο" κυκλοφορεί στις 29 Μαρτίου του 2010. Το album κυκλοφόρησε αρχικά μέσω της εφημερίδας Real News, ενώ ακολούθησε μια Deluxe Edition με υλικό από την προακρόαση του album που έλαβε χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, με bonus backstage υλικό από τη φωτογράφιση καθώς επίσης και με ένα επιπλέον hidden track. 11 μέρες μετά την κυκλοφορία του ανακοινώθηκε πως το album είχε συνολικά πουλήσει 140,000 αντίτυπα μέσω της εφημερίδας και των δισκοπωλείων. Από το album ξεχώρισαν τα "Αν ήσουνα αγάπη", "Ψάχνω την αλήθεια", τραγούδι το οποίο έντυσε τη νέα διαφημιστική καμπάνια της ΗΒΗ καθώς επίσης και το "Γύρνα με στο χτες" που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα hit του χειμώνα για το 2010.



Η Έλενα εμφανίστηκε στα Mad Video Music Awards 2010 με 2 εκρηκτικές εμφανίσεις, τραγουδώντας τα "Dancing without music" και διασκευάζοντας το "Together Forever" των Playmen παρέα με τους Onirama με τίτλο "Φυσικά Μαζί", το οποίο ήταν και το σύνθημα της από κοινού καλοκαιρινής τους περιοδείας για το 2010 η οποία ξεκίνησε στις 30 Ιουνίου από το Θέατρο Πέτρας, ως μέρος του Φεστιβάλ Πέτρας στην Πετρούπολη. Η Έλενα κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο Sexy Video Clip (Αν ήσουνα αγάπη) καθώς επίσης και το βραβείο για το Video Clip της χρονιάς (Θα 'μαι αλλιώς).



Ακολούθησαν sold out συναυλίες σε όλη την Ελλάδα παρέα με τους Onirama ενώ το "Φυσικά Μαζί" έγινε ένα από τα  μεγαλύτερα hit του καλοκαιριού. Η Έλενα ήταν επίσης μια από τους 8 καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν στο πρώτο MAD Fanatics
Concert, μια συναυλία αφιέρωμα στον Michael Jackson στα οποία διασκεύασε τα "Heal The World" και "You are not alone", ενώ εμφανίστηκε στις αρχές Ιουνίου και στο 6ο Athens Pride Festival υποστηρίζοντας έμπρακτα το θεσμό. Το χειμώνα η Έλενα εμφανίζεται μαζί με τον Αντώνη Ρέμο στο "Διογένης Studio" ενώ τον Νοέμβριο του 2010 συμμετείχε και στο best of album του διάσημου βρετανού συνθέτη Albert Hammond "Legend", στο οποίο τραγούδησε σε ντουέτο το "Enredao" καθώς επίσης και την αγγλική version του με τίτλο "Tangled Up In Tears". Τον ίδιο μήνα, η Έλενα βραβεύτηκε για τις πλατινένιες πωλήσεις του album "Γύρω από τ'όνειρο" στο grand opening του νέου καταστήματος Metropolis στο The Mall Athens, αφού αυτό ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 12,000 αντίτυπα.







2011: Best Of album "Greatest Hits & More", Dancing On Ice & single "Mr. Perfect"

Ο πρώτος της συλλεκτικός δίσκος με τίτλο "Greatest Hits & More" κυκλοφορεί. Αποτελείται από 3 CD εκ των οποίων, το πρώτο περιλαμβάνει 20 τραγούδια, τις πιο γνωστές ελληνόφωνες επιτυχίες της από τότε που ξεκίνησε τη σόλο καριέρα της.

Το δεύτερο χωρίζεται σε 3 μέρη, τις μεγαλύτερες αγγλόφωνες επιτυχίες της, κάποια κομμάτια που προωθήθηκαν στην Ελλάδα όμως δεν έκαναν τόσο μεγάλη επιτυχία αλλά και κάποιες από τις διασκευές που έχει κάνει σε παλιά αγαπημένα τραγούδια.

Το 3ο και τελευταίο CD περιέχει δύο νέα αγγλόφωνα κομμάτια, την ελληνική έκδοση του δεύτερου από αυτά και 4 Remixes του πρώτου. Επιπλέον συμπεριλαμβάνει και τα ντουέτα που έχει κάνει κατά καιρούς με καταξιωμένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το καινούριο κομμάτι που ξεχώρισε αμέσως από το δίσκο είναι το "Baby it's over" που κάνει πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η γνωστοποίηση και προώθησή του κομματιού έγινε μέσω της πρώτης διοργάνωσης του "MadWalk" στην Ελλάδα καθώς επίσης και από τον τελικό του ελληνικού "X Factor 3".



Έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα, η Έλενα επιστρέφει συμμετέχοντας στην κριτική επιτροπή του show Dancing On Ice, το οποίο προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 21:00 στον Antenna. Παράλληλα τον Νοέμβριο εμφανίζεται μαζί με τον Γιάννη Πάριο στην Πύλη Αξιού στη Θεσσαλονίκη ενώ επιστρέφει δυναμικά με ένα ξεσηκωτικό hi-energy single, το αγγλόφωνο "Mr. Perfect", το οποίο θα συμπεριληφθεί στο επερχόμενο άλμπουμ της και του οποίου τη σύνθεση και την παραγωγή υπογράφει μία ομάδα Βρετανών & Καναδών συνθετών / παραγωγών. Τη σκηνοθεσία του video clip έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Ρήγος.


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σελίδες