Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Δέσποινα Βανδή | Vandi despina

Η Δέσποινα Βανδή, γεννημένη στη Γερμανία (Τίμπιγκεν) στις 22 Ιουλίου 1969, είναι αναμφισβήτητα μια πολύ διάσημη και επιτυχημένη τραγουδίστρια...
Η ταυτότητά της την αναφέρει ως Δέσποινα Μαλέα. Η Δέσποινα σε ηλικία 6 ετών μετακομίζει από το εξωτερικό όπου γεννήθηκε στην Καβάλα. Τελειώνει το σχολείο και πετυχαίνει στις εξετάσεις να μπει στο τμήμα Φ.Π.Ψ. (Φιλοσοφία Παιδαγωγικά και Ψυχολογία) Θεσσαλονίκης.

Κάνοντας ήδη τα πρώτα μαθήματα φωνητικής, ξεκινά τις πρώτες της εμφανίσεις σε μουσικά στέκια της Θεσσαλονίκης. Αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι και λίγο μετά την απόκτηση του πτυχίου της, έρχεται στην Αθήνα. Το 1994 έρχεται ο πρώτος της δίσκος με το «Γέλα μου» με εταιρεία την ΕΜΙ. Στο πρώτο της αυτό βήμα κάνει ντουέτο με τον μεγάλο Γιάννη Πάριο και δείχνει ότι η καριέρα που ξεκινάει θα είναι λαμπρή. Τίτλος «Αδιέξοδο» σε στίχους Βασίλη Καρρά. 

Το 1996 έρχεται ο δίσκος «Εσένα περιμένω», με το ομώνυμο να ξεχωρίζει, αλλά και τα «Δεν Πεθαίνει Η Αγάπη» και «Έφυγες», γραμμένα από το φίλο της Τόνυ Κονταξάκη. Το 1997 είναι η χρονιά για τη συνεργασία με το Φοίβο και το άλμπουμ «Δέκα εντολές», ενώ υποδύεται και μια φοβερή περσόννα στην τηλεοπτική σειρά «Δύο ξένοι» η οποία κάνει τρομερή επιτυχία. 

1999 και γίνεται ακόμη και «μάντισσα» η Δέσποινα με το δίσκο «Προφητείες» του Φοίβου, ο οποίος ξεπερνά κάθε προηγούμενο σε επιτυχία, αφού γίνεται χρυσός τη μέρα κυκλοφορίας του και αργότερα τρεις φορές πλατινένιος. 

Η Δέσποινα αποκτά πλέον φανατικό κοινό και αυτό αποδεικνύεται από τη συναυλία της την ίδια χρονιά στον κατάμεστο Λυκαβηττό. Νέα χιλιετία και η Δέσποινα κάνει κόσμο να «Υποφέρει» με το ομώνυμο άλμπουμ της αφού γίνεται – άκουσον άκουσον- έξι φορές πλατινένιος!!!

Τα τσακάλια των εταιρειών βλέπουν ότι υπάρχει φλέβα στη Δέσποινα και κάνουν τη μεταγραφή της χρονιάς βάζοντάς την να υπογράψει στην εταιρεία Heaven μαζί με τον συνθέτη των επιτυχιών Φοίβο. Το 2001 έρχεται το άλμπουμ «Γεια» πάλι δημιουργία του Φοίβου, με 21 τραγούδια που γίνονται γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο δίσκος γίνεται τέσσερις φορές πλατινένιος και χαλάει κόσμο. 

Επισφράγισμα της πορείας της είναι η βράβευση «Ελληνίδα καλλιτέχνης» το 2002 στο Μόντε Κάρλο. Λίγο πριν το τέλος του 2003 κυκλοφορεί το σινγκλ «Άντε γεια» τριπλά πλατινένιο, και επανακυκλοφορεί μάλιστα με τον δίσκο «Γεια», με νέο όνομα αυτή τη φορά – «Άντε Γεια». Ακολουθώντας τη μόδα μεγάλων ξένων καλλιτεχνών που ήθελε να βγάζουν εκτός από CD και Dvd, το ίδιο κάνει και η Δέσποινα όταν κυκλοφορεί στην αγορά το «The Video Collection '97-'03». Το Dvd γίνεται χρυσό και να σημειώσουμε ότι ήταν η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. 

Το 2003 κάνει μια τεράστια συναυλία στο Λυκαβηττό το Σεπτέμβριο, καθώς ετοιμαζόταν να αποχαιρετήσει την πατρίδα μας για χάρη του συζύγου και έρωτα της, ο οποίος είχε πάρει μεταγραφή για ομάδα του εξωτερικού (Ατλέτικο Μαδρίτης). Η Δέσποινα, με θλίψη άφηνε πίσω της όσα με κόπο έχτιζε, όμως πριν φύγει κυκλοφόρησε σε διπλό δίσκο τη συναυλία της σαν «τελευταίο αντίο» προς τους θαυμαστές της. Έγινε σε διάστημα μόλις μιας ημέρας πλατινένιο. 

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η διεθνής καριέρα έγινε πραγματικότητα για τη Δέσποινα, αφού το τραγούδι της «Gia» (στα αγγλικά) έπιασε κορυφή στα charts των ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας. Έχει συμπεριληφθεί σε πάνω από 120 CDs με διάφορους καλλιτέχνες παγκοσμίως, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πορτογαλίας «Radio Nova Era» την τίμησε με το βραβείο της «Καλύτερης διεθνούς τραγουδίστριας χορευτικού τραγουδιού για το 2004».

Το 2004 έρχεται ίσως η χαρά που είναι μεγαλύτερη από κάθε χρυσό δίσκο, η γέννηση της κόρης της Μελίνας, και την ίδια χρονιά επιστρέφει στην Ελλάδα για να παρουσιάσει τον καινούριο της δίσκο «Στην αυλή του παραδείσου», ο οποίος και δεν πάει καλά...

Δυστυχώς γίνεται μόνο δύο φορές πλατινένιος, και επανακυκλοφορεί το 2005 σαν Special Edition με extra τραγούδια αλλά και dvd! Ο Λυκαβηττός παραμένει το αγαπημένο της μέρος για συναυλίες και κάνει άλλη μία το 2006, και φυσικά, τον γεμίζει! 

Τα Χριστούγεννα έρχονται τα «Κάλαντα», το οποίο ακολουθεί πιστά τη μοίρα της πλατίνας. Δύο φορές πλατινένιο και αυτό! 2007 πια και η Δέσποινα βγάζει το δίσκο «Δέκα χρόνια μαζί», με 50.000 χιλιάδες περίπου πωλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Το 2009 αποφασίζει να μην «κάνει πίστες» αλλά να αφοσιωθεί σε συναυλίες. Δεν είναι ψέμα να πούμε ότι η Δέσποινα έχει γυρίσει όλο τον κόσμο με συναυλίες.

Ενδεικτικά: Γερμανία, Τσεχία, Αυστραλία, Νέα Υόρκη, Τορόντο, Μόσχα, αλλά και Βραζιλία, Ιταλία, Γαλλία και άλλες πολλές χώρες και πόλεις. Ένα άλλο στοιχείο που μαρτυρά το μεγάλο καλλιτεχνικό της μέγεθος είναι οι συνεργασίες που έκανε κατά καιρούς με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. 

Αναφέρουμε: Τόλης Βοσκόπουλος, Γιώργος Λεμπέσης, Νότης Σφακιανάκης, Σάκης Ρουβάς, Βασίλης Καράς, Αντώνης Ρέμος, Γιώργος Μαζωνάκης, Σοφία Βόσσου, Γιάννης Πάριος, Δήμος Μπέκε, Λάμπης Λιβιεράτος, Λευτέρης Πανταζής, Στέφανος Κορκολής, Κώστας Δόξας, Ελένη Πέτα, Μαριάντα Πιερίδη, Θεανώ, Ελένη Καρουσάκη, Χριστίνα Φαρμάκη, Θάνος Καλλίρης, Άγγελος Διονυσίου, Γιάννης Βαρδής, Ευριδίκη, Χρήστος Νικολόπουλος, Καίτη Γαρμπή, Ελεάνα Παπαιωάννου, Φίλοι για πάντα, Θεόδωρος Πολυκανδριώτης, Διονύσης Σχοινάς, Στάθης Αγγελόπουλος, Πέγκυ Ζήνα, Φιόνα και άλλοι πολλοί στη σειρά. 

Εξάλλου η Δέσποινα Βανδή είναι μακράν μία από τις εμπορικότερες ελληνίδες τραγουδίστριες, και οι πωλήσεις δίσκων της σπάνε συνεχώς κάθε ρεκόρ!

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι έχει κυκλοφορήσει 8 δίσκους στην Ελλάδα από το 1994 μέχρι το 2008 οι οποίοι της έχουν χαρίσει πωλήσεις άνω των 1.500.000! Αναλυτικά η δισκογραφική της αλλά και η τηλεοπτική της –εννοώντας τα dvd- δουλειά έχει ως εξής: ΔΙΣΚΟΙ 1994: «Γέλα μου» 1996: «Εσένα περιμένω» 1997: «Δέκα εντολές» 1999: «Προφητείες» 2001: «Γεια» 2002: «Collector's edition: Γεια + Άντε γεια» 2003: «Live» 2004: «Στην αυλή του Παραδείσου» 2005: «Karaoke» CD + G 2005: «Special Edition» 2007: «10 χρόνια μαζί» 2008: «10 χ.μ.: It's Destiny» Singles 1998: «Σπάνια» 2000: «Υποφέρω» 2002: «Άντε γεια» 2003: «Gia» 2004: «Opa opa» 2004: «Come along now» 2006: «Κάλαντα» DVD 2003: «Δέσποινα Βανδή: The Video Collection '97-'03» 2004: «Δέσποινα Βανδή: Despina Vandi» 2004: «Δέσποινα Βανδή Karaoke DVD Vol.1» Συλλογές 2001: «Δέσποινα Βανδή: The best of» 2004: «Ballads» 2004: «Dance» 2005: «Τα λαϊκά της Δέσποινας» 2005: «Δέσποινα Βανδή» 2006: «14 μεγάλα τραγούδια» 2006: «Singles» 2007: «Δέσποινα Βανδή: The EMI years: The complete collection» 2007: «Χρυσή δισκοθήκη» 2007: «Μοναδικές ερμηνείες» 2008: «Δέσποινα Βανδή: the best»

Videos:




























ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σελίδες