Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Η καριέρα της Christina Aguilera σε 10 βίντεο...

Η Christina Aguilera είναι μία από τις πιο ταλαντούχες ποπ τραγουδίστριες με υψηλές πωλήσεις και με χαρακτηριστική φωνή...



Από την ηλικία των 8 βρέθηκε μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας, στα 18 κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι, ενώ στα 28 κυκλοφόρησε την πρώτη της Best of συλλογή.


Η βιντεογραφία της είναι ανατρεπτική και δεν επαναπαύεται σε μια συνταγή όπως κάνει και στην δισκογραφία της. Χαρακτηρίζεται από ποπ διάθεση, δυνατά φωνητικά, προκλητικότητα, ανατρεπτικότητα, ξεχωριστές ιστορίες, μοναδικότητα του κάθε κλιπ, συναισθηματική έκφραση και ποικιλία μουσικών προτάσεων.


Ας ξεκίνησουμε:




Το βίντεο του «Reflection» δεν είναι πολύ οικείο στο ευρύ κοινό καθώς αποτελεί προωθητικό βίντεο για την ταινία της Disney «Mulan». Η 18χρονη Christina μετά την θητεία της στο Mickey Mouse Club και μια παιδική ηλικία μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας αποκτά το πρώτο της πρωτότυπο τραγούδι και εμφανίζεται δειλά δειλά στο μουσικό προσκήνιο. Στο κλιπ βλέπουμε ένα footage από σκηνές της ταινίας και την Christina απλώς να τραγουδά.



Με πιο δυναμική διάθεση επιστρέφει ένα χρόνο μετά με την κυκλοφορία του ντεμπούτου δίσκου της με τίτλο το όνομα της. Τα κλιπ με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «What A Girl Want» διακατέχονται από την εφηβική ποπ κουλτούρα που ακολουθεί κάθε ποπ σταρ στα ξεκινήματά της από την Madonna μέχρι την Britney Spears. Με ένα κοντό γαλάζιο μπλουζάκι και ένα δερμάτινο τζάκετ και με μια ποπ χορογραφία το κλιπ ξεχωρίζει και το τραγούδι γίνεται Νο1. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τρία τραγούδια Νο1 (Genie in a Bottle, What A Girl Wants, Come on Over) και πούλησε 17 εκατομμύρια παγκοσμίως. Ένα ποπ ίνδαλμα είχε μόλις γεννηθεί.



Το 2000 κυκλοφορεί ισπανόγλωσσο δίσκο με τίτλο «Mi Reflejo» ο οποίος δεν κάνει υψηλές πωλήσεις. Το ένα από τα δύο singles ήταν το «Pero Me Acuerdo de Ti», στο κλιπ του οποίου η τραγουδίστρια φοράει ένα εντυπωσιακό φόρεμα και η κόμη της είναι πιο πλούσια από ποτέ. Το τραγούδι παρά το ιδιαίτερο ύφος του δεν κατάφερε να μπει ούτε στην 100αδα του αμερικανικού chart, αλλά οι λατίνοι fans δείχνουν το θαυμασμό τους μέχρι σήμερα.




Αφήνοντας πίσω την εικόνα της χαριτωμένης έφηβης, το 2002 επιστρέφει με ένα αμφιλεγόμενο βίντεο για το τραγούδι «Dirrty» συνεργασία με τον Redman. Στο κλιπ βλέπουμε την Xtina προκλητικά ντυμένη να συμμετέχει σε ένα ρινγκ και να κάνει άκρως σεξουαλική χορογραφία. Το βίντεο όπως ήταν φυσικό απαγορεύτηκε αλλά αποτέλεσε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της βιντεογραφίας της κι ανέβασε τον πήχη σε ότι είχε κάνει μέχρι τότε.



Το «Beautiful» εκπροσωπεί τον δίσκο «Stripped» την προσπάθεια της Aguilera να αφήσει πίσω την επιφανειακή ποπ και να κάνει κάτι πιο ουσιαστικό και τα κατάφερε. Ο δίσκος αποτελεί ίσως τον αγαπημένο δίσκο των φαν της τραγουδίστριας και ξεδίπλωσε τις φωνητικές της ικανότητας. Το τραγούδι μιλά για την ομορφιά που έχει ο κάθε άνθρωπος παρά το πώς τον βλέπουν οι άλλοι. Στο κλιπ βλέπουμε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων, μια drag queen, έναν έφηβο που προσπαθεί να αλλάξει τον σωματότυπό του, μια κοπέλα που δεν είναι ικανοποιημένη με το βάρος της, ένα κορίτσι που πέφτει θύμα βίας και άλλες ξεχωριστές ιστορίες. Στην ποπ έχουμε ξαναδεί μεταγενέστερα βίντεο με ανάλογο θέμα από τις Pink, Katy Perry, Lady Gaga, αλλά αυτό δε σημαίνει πως παύουν να συγκινούν και να προβληματίζουν.




Το 2003 βρίσκει την Aguilera μελαχρινή ενώ η συνεργασία της με την Lil Kim «Can't Hold Us Down» συνοδεύεται από ένα βίντεο με φόντο τις συνοικίες της Αμερικής. Για όσους το κεφάλι πάει να σπάσει τι τους θυμίζει το intro του τραγουδιού, ντύνει μουσικά τα τρέιλερ του Mega για τα πολιτισμικά γεγονότα. Οι δύο τραγουδίστριες μιλούν για τα σχόλια που δέχονται από τους άλλους αλλά υπερασπίζονται τον εαυτό τους λέγοντας πως κανείς δεν θα τις βάλει κάτω. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους στο κλιπ που σκηνοθέτησε ο David LaChapelle.




Τι να πει κανείς για το Hurt ίσως το πιο εμβληματικό τραγούδι της βιντεογραφίας της Christina. Ένα τραγούδι που έγραψε για τον μπαμπά της συγκίνησε το μουσικό κοινό και σύντομα ταυτίστηκε με το όνομά της. Το κλιπ με θέμα το τσίρκο, βρίσκει την Aguilera να είναι μια ακροβάτης και να ζει αποκομμένη από την οικογένεια της. Η περίοδος του «Back To Basics» βρίσκει την τραγουδίστρια να ζει έναν νέο κύκλο επιτυχιών με το κοινό και τους κριτικούς να αναγνωρίζουν το φωνητικό της μεγαλείο. Μπορεί κανένα single του δίσκου να μην έγινε Νο1 αλλά οι πωλήσεις του δίσκου και η περιοδεία είχαν μεγάλη ανταπόκριση.




Άλλο ένα κλασσικό βίντεο της Christina είναι αυτό για το τραγούδι «Candyman» με ρετρό διάθεση. Η κεντρική σκηνή θέλει την τραγουδίστρια και τις πανομοιότυπες εκδοχές της σε κοκκινομάλλα και μελαχρινή ντυμένες με στολή πιλότου να χορεύουν αρμονικά και να διασκεδάζουν τους στρατιώτες. Το κλιπ διακρίνεται στην ποπ κουλτούρα και είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά που έχει γυρίσει η δημοφιλής τραγουδίστρια.



Το 2008 κυκλοφόρησε η Best of συλλογή «Keeps Gettin' Better: A Decade of Hits» και το ομώνυμο τραγούδι αποτέλεσε single. Στο βίντεο βλέπουμε την X-tina ως σκηνοθέτη να κάνει μοντάζ σε διάφορες σκηνές που την απεικονίζουν ως superwoman, cow girl, να κάνει ποδήλατο και να οδηγάει αυτοκίνητο φορώντας μπλε περούκα. Το τραγούδι έφτασε μέχρι το Νο7 και μετά από αυτή την κυκλοφορία η τραγουδίστρια έκανε ένα διάλειμμα όπου ασχολήθηκε με την οικογένεια της και γέννησε τον γιο της.




Τον Απρίλιο του 2010 η Christina ετοιμάζει το comeback της στο μουσικό στερέωμα κυκλοφορώντας το βίντεο για το single «Not Myself Tonight» προπομπό για τον δίσκο «Bionic», ένα καλοφτιαγμένο ποπ βίντεο που δεν σημείωσε την αναμενόμενη επιτυχία. Στο κλιπ βλέπουμε προκλητικές πόζες, μια εντυπωσιακή χορογραφία μες την βροχή, διάφορα outfits, ενώ το τραγούδι δείχνει μια electro-pop πλευρά της τραγουδίστριας. Με την κυκλοφορία δημιουργήθηκε κι ένα θέμα στο διαδίκτυο πως το βίντεο αποτελεί πιστή αντιγραφή του «Bad Romance» της Lady Gaga, μια εικασία άστοχη, αβάσιμη κι ιδιαίτερα κακεντρεχής με τους κριτικούς να αναγνωρίζουν την προσπάθεια της τραγουδίστρια να πάρει το στέμμα της πίσω από την Gaga ή πως επηρεάστηκε από τις συναδέλφους της. Γενικά όμως ο δίσκος έγινε ο πρώτος αγγλόφωνος δίσκος της που δεν άγγιξε το Νο1, ενώ πούλησε λιγότερο από 1 εκατομμύρια αντίτυπα. Την ίδια χρονιά, η Christina πρωταγωνίστησε στο απολαυστικότατο μιούζικαλ «Burlesque» και λίγο αργότερα την είδαμε κριτή στο «The Voice». Το 2012 αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο της δίσκο οπότε οι φαν έχουν κάτι να περιμένουν.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σελίδες