Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η καριέρα της Δέσποινας Βανδή σε 15 βίντεο

Η Δέσποινα Βανδή είναι μια από τις πιο αγαπητές ποπ/λαικές τραγουδίστριες της εγχώριας μουσικής σκηνής έχοντας σημειώσει υψηλές πωλήσεις και διακριθεί και σε χώρες του εξωτερικού...

Για τις ανάγκες των βίντεο κλιπ των τραγουδιών της δεν έχει διστάσει να τσαλακωθεί, να αλλάξει το στυλ της όσες φορές κι αν χρειαστεί. Διαθέτει φανατικό κοινό και έχει καταφέρει να διατηρήσει την καριέρα της στο πέρασμα του χρόνου. Από το 1997 συνεργάζεται σχεδόν αποκλειστικά με τον Φοίβο σε μουσική και στιχουργία και από το ξεκίνημα της καριέρας της με τον Κώστα Καπετανίδη στην σκηνοθεσία των κλιπ.
Αυτή την εβδομάδα θα σταθούμε σε 15 βίντεο καθώς η τραγουδίστρια έχει μεγάλο αριθμό κυκλοφοριών.

1. Γέλα Μου (1994)


Η Δέσποινα Βανδή συστήνεται στο ελληνικό κοινό με τον δίσκο «Γέλα Μου» το 1994 και πρώτο βίντεο το ομώνυμο τραγούδι. Το ύφος της είναι λαϊκό, ενώ το τραγούδι υπογράφει ο Βασίλης Καρράς. Το κλιπ είναι γυρισμένο σε ασπρόμαυρο. Από τον δίσκο ξεχωρίζει και το ντουέτο της ανερχόμενης -τότε- Δέσποινας με τον Γιάννη Πάριο με τίτλο «Αδιέξοδο». Πριν από το «Γέλα Μου» είχε συνεργαστεί με τον Αλέξη Παπαδημητρίου στο «Κύκλος του έρωτα» με το τραγούδι «Πρώτη Γνωριμία», το 1993, αλλά δεν περιέχεται στη δική της δισκογραφία.

2. Έφυγες (1996)


Το 1996 επιστρέφει με το δεύτερο δίσκο της «Εσένα Περιμένω» στο ίδιο λαϊκό ύφος που μας είχε συστηθεί. Το «Έφυγες» σε στίχους του Λάμπη Λιβιεράτου βρίσκει την Δέσποινα σε φόντο ελληνικό να λικνίζεται ντυμένη με φωτεινά ρούχα και με ανεβασμένη διάθεση.

3. Νυχτολούλουδο (1997)


Με ένα φανταστικό νυχτερινό φυσικό τοπίο, η Βανδή συνεχίζει να σημειώνει επιτυχία με τον τρίτο δίσκο της. Με στίχους όπως «Του Παραμυθιού κατάρα η αγάπη μας» και την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία, η τραγουδίστρια δημιουργεί άλλο ένα κλασσικό βίντεο για την βιντεογραφία της. Το τραγούδι «Δέκα Εντολές» του ίδιου δίσκου σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λάνθιμος που 14 χρόνια μετά ήταν υποψήφιος για Oscar με τον Κυνόδοντα, πήρε βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών και η ταινία του «Άλπεις» διακρίθηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στην τηλεοπτική σειρά «Δύο Ξένοι» με ένα guest που έμεινε στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

4. Α πα πα (1999)


Με δυναμική ποπ διάθεση η τραγουδίστρια σημειώνει τεράστια επιτυχία το 1999 με τον δίσκο «Προφητείες», ο οποίος έγινε Χρυσός την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, και σε λίγο καιρό τριπλά πλατινένιος. Το «Α πα πα» είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της τραγούδια, με το βίντεο να μαζεύει 1,2 εκατομμύριο στο νεοσύστατο κανάλι της τραγουδίστριας το 2008, έντεκα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία.

5. Υποφέρω (2000)


Το 2000 κυκλοφορεί το CD Single «Υποφέρω» με αρτιστικό πρωτοποριακό κλιπ. Η Ανταρκτική, η έρημος, το cult φωτεινός ιστός, το χορευτικό της Δέσποινας με διάφορα ρούχα και φόντο γίνονται ποπ must της νέας δεκαετίας. Ο δίσκος έγινε 6 φορές πλατινένιο και αναδείχθηκε το πιο εμπορικό single όλων των εποχών στην Ελλάδα.

6. Λάθος Άνθρωπος (2001)


Μετά το δυναμικό ποπ hit, η Δέσποινα και ο Φοίβος ξαναχτυπούν λαϊκά με το «Λάθος Άνθρωπος» ένα τραγούδι για τις λάθος επιλογές και τον φαύλο κύκλο των ψυχοφθόρων καταστάσεων. Το βίντεο θίγει το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας.

7. Γεια (2001)


Το «Γεια» αποτελεί το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου του 2011 που έγινε 5 φορές πλατινένιος. Η Δέσποινα γίνεται ανατολίτισσα σε ένα κλιπ με χορευτικό και παραδοσιακό στοιχείο που γεφυρώνει Δύση με Ανατολή. Κυκλοφόρησε και σε χώρες του εξωτερικού διαδίδοντας την καριέρα της καλλιτέχνιδας και εκτός Ελλάδας. Κυκλοφόρησε και μια αγγλική εκδοχή του τραγουδιού με κλιπ υψηλού προϋπολογισμού γυρισμένο στο Μαρόκο. Έγινε παγκόσμιο hit, κατακτώντας το Νο1 του Billboard Hot Dance Airplay Chart, δίνοντας στην τραγουδίστρια την τιμή της «Πρώτη ξένη (όχι αμερικανή) καλλιτέχνης που φτάνει στο Νο1». Ακολούθησε και η πρωτιά στο Αυστραλιανό Airplay.

8. Ανάβεις Φωτιές (2002)


Στο βίντεο του «Ανάβεις Φωτιές» η Βανδή τιμά την τσιγγάνικη κουλτούρα με ένα ξέφρενο πάρτι στην ύπαιθρο με μπόλικο χορό. Στο κλιπ έχει γίνει video mix με το τραγούδι «Δέστε μου τα μάτια» και το αποτέλεσμα σημείωσε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό.

9. Χριστούγεννα (2002)


Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν προσθέσει στο soundtrack τους τα «Χριστούγεννα» της Δέσποινας. Το τραγούδι περιγράφει την έλλειψη του άλλου μισού τις μέρες των διακοπών, αλλά ο ρυθμός και η μουσική του τραγουδιού είναι ιδιαίτερα προσφιλές σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και συναισθηματικής κατάστασης. Το 2010 κυκλοφόρησε η διασκευή του τραγουδιού από τους καλλιτέχνες της Spicy.

10. Come Along Now (2004)


Την χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, η Coke Cola επέλεξε την Δέσποινα Βανδή για να έχει το επίσημο τραγούδι των διαφημιστικών της σκοπών. Στο τραγούδι συμμετέχει ο ράπερ BO στα πρώτα του βήματα. Το «Come Along Now» είναι σε αγγλικό στίχο και αργότερα κυκλοφόρησε σε αγγλόφωνο δίσκο με το ίδιο όνομα και περιέχει και άλλα singles όπως το «Opa Opa» σε μουσική και στίχους Γιώργου Αλκαίου που ακολούθησε την επιτυχία του «Gia» στο εξωτερικό.

11. Στην Αυλή του Παραδείσου (2004)


Το τραγούδι του ομώνυμου δίσκου του 2004, είναι γυρισμένο σε στυλ κολάζ, με όμορφες εικόνες και την Δέσποινα να περιπλανιέται στην «Αυλή του Παραδείσου» και να τραγουδά για τον απόλυτο έρωτα. Εκείνη η περίοδος έφερε στην Δέσποινα την κόρη της Μελίνα, τον Φεβρουάριο του 2004 και συμπίπτει με την αρχή της οικογενειακής της ευτυχίας.

12. Αμανέ (2005)


Το 2005 επανακυκλοφορεί το album «Στην Αυλή του Παραδείσου» με τίτλο «Special Edition» και 4 νέα τραγούδια. Το «Αμανέ» πρόκειται για το αξιομνημόνευτο ντουέτο με τον Γιώργο Μαζωνάκη, ένα τραγούδι που ακούστηκε πολύ στο ραδιόφωνο. Στο βίντεο, η Δέσποινα και η «μαμά» Κατιάνα Μπαλανίκα προσπαθούν να τυλίξουν τον πολλά βαρύ «Μάζω» σε ένα κωμικό κλιπ καταστάσεων οικογενειακής ζωής. Η Δέσποινα απέσπασε 3 Mad VMAs το 2005 και 3 το 2006.

13. Αγάπη (2007)


Το 2007, η Δέσποινα και ο Φοίβος γιορτάζουν τα 10 χρόνια μεγάλων επιτυχιών με την κυκλοφορία του τριπλού δίσκου «10 Χρόνια Μαζί». Το βίντεο του «Αγάπη» βρίσκει την τραγουδίστρια με ροκ στυλ να ζητά την «Αγάπη». Ο δίσκος αυτός έγινε πλατινένιος σε Ελλάδα και Κύπρο. Στα Mad Video Music Awards του 2008 η Δέσποινα ερμήνευσε με τον Schiller τη συνεργασία τους «It's Destiny» και το «Γη και Σελήνη».

14.   Κορίτσι Πράμα (2010)


Το 2010 είναι η χρονιά του «C'est la vie» και η Δέσποινα επιστρέφει μετά από απουσία δύο χρόνων από προσωπική επιλογή. Δημιουργεί το «Κορίτσι Πράμα», ένα τραγούδι-ύμνο στη χειραφέτηση της γυναίκας στην κοινωνία του σήμερα με κοινωνικό στίχο. Με ποπ διάθεση και μπλε μαθητική στολή μετατρέπεται σε σέξι μαθήτρια για τις ανάγκες του κλιπ.

15.   Μου χεις περάσει (2011)



Σκηνοθεσία: Κώστας Καπετανίδης
Το φθινόπωρο του 2011 η Δέσποινα κυκλοφόρησε νέο single με τίτλο «Μου χεις περάσει» προπομπό της επερχόμενης δισκογραφικής της δουλειάς. Το κλιπ γυρίστηκε στις Αλυκές του Μεσολογγίου με την τραγουδίστρια με ένα καλόγουστο φόρεμα με ουρά να περιπλανιέται σε διάφορα φυσικά τοπία. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο δείγμα της Δέσποινας, πέρα από το ραδιοφωνικό single «Γυρίσματα».



Επιμέλεια: Αναστάσης Πινακουλάκης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σελίδες