Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η καριέρα του Γιάννη Πλούταρχου σε 10 βίντεο

Ο Γιάννης Πλούταρχος είναι ένας από τους πιο αγαπημένους έλληνες τραγουδιστές, το «καλύτερο παιδί» του ελληνικού τραγουδιού...
με διαδοχικές πλατινένιες δισκογραφικές κυκλοφορίες.

Ένα παλικάρι με ειλικρινές χαμόγελο που ταυτίστηκε με τραγούδια του έρωτα και της απόλυτης αγάπης κάνοντας δεκάδες θαυμαστές –κυρίως γυναίκες- να τον ακολουθούν σε κάθε του μουσικό βήμα.
Η βιντεογραφία του ξεκίνησε το 1998 με σκουλαρίκι στο αυτί και τον βρίσκει το 2012 να δηλώνει οικογενειάρχης και πιο ρομαντικός από ποτέ, αλλά με το ίδιο πάθος που έδειξε από τα πρώτα του αποφασιστικά βήματα στη μουσική. Τα βίντεο του χαρακτηρίζονται από θέματα αγάπης, σε όλες τις εκφάνσεις της, έρωτας, χωρισμός, νοσταλγία, πατρική αγάπη, δυνατά συναισθήματα. Κυριαρχεί το άσπρο χρώμα, ενώ τα περισσότερα είναι σκηνοθετημένα από τον Κώστα Καπετανίδη.

1.Ένας Θεός (1998)


Σκηνοθεσία: Κώστας Καπετανίδης
Ο 27χρονος τότε Γιάννης, ένας λεβέντης με σκουλαρίκι στο αυτί κάνει τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία με μια ειλικρίνεια στο βλέμμα που τον έχρισε σύντομα «το καλύτερο παιδί». Τραγούδι από τον πρώτο δίσκο του τραγουδιστή με τίτλο «Μόνο Εσύ». Με φόντο ένα καταπράσινο τοπίο και ρομαντικά στιγμιότυπα, δίνει το στίγμα του ανάμεσα στους άλλους μεγάλους λαϊκούς τραγουδιστές.

2.Φυσάει πολύ (2000)


Σκηνοθεσία: Κώστας Καπετανίδης
Ο Πλούταρχος δηλώνει πως έχει φετίχ με τα άσπρα ρούχα κι αυτό φαίνεται πιο πολύ από κάθε του άλλο βίντεο στο «Φυσάει πολύ». Με ένα αέρινο ρομαντικό κλιπ ο Κώστας Καπετανίδης σκηνοθετεί τον Γιάννη σε ένα από τα τραγούδια που τον καθιέρωσαν στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας. Ανήκει στη δεύτερη δισκογραφική του δουλειά «Υπήρχαν Όρκοι» η οποία τον έκανε ευρέως γνωστό και εκτόξευσε την καριέρα του στα ύψη.

3.Το καλύτερο παιδί (2000)


Σκηνοθεσία: Κώστας Καπετανίδης
Στο (ασπρόμαυρο) κλιπ εμφανίζεται μόνος στα όρια τα άγρια βουνά με μελαγχολική και φυσιολατρική διάθεση. Δεν υπάρχει Έλληνας είτε έχει νταλκά είτε όχι που να μην του είναι γνώριμο το ρεφρέν του τραγουδιού. Παραμένει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του Πλούταρχου με πολλούς να καταφεύγουν σε αυτό.

4.Φοβάμαι πως (2001)


Κάτι που πολλοί ίσως δε θυμούνται είναι πως η δημοφιλής ηθοποιός Μαρία Σολωμού εμφανίστηκε στο βίντεο του «Φοβάμαι Πως» από το δίσκο «Μικρές Φωτογραφίες» του Γιάννη Πλούταρχου. Ίσως γιατί ακόμη δεν είχε πρωταγωνιστήσει στις τεράστιες τηλεοπτικές επιτυχίες «Singles» και Ονειροπαγίδα». Το concept του βίντεο θέλει τον Γιάννη να φέρνει στη μνήμη του στιγμές με την αγαπημένη του που δεν είναι πια μαζί και να τριγυρνά στους δρόμους της Αθήνας. Τον βλέπουμε να κάνει διάφορες δουλειές όπως μανάβης και λαντζέρης. Σε κάποια σκηνή μας δείχνει πως πλέον η πρώην του έχει φτιάξει τη ζωή της και έχει κάνει οικογένεια. Το τραγούδι αυτό έχει δημιουργήσει το δικό του ρεύμα και υπάρχει μέχρι και σελίδα στο facebook με τίτλο «φοβάμαι πως ακόμα σαγαπάω... φοβάμαι πως ποτέ δεν σε ξεπέρασε», ενώ διακρίθηκε στο top 30 του Chart Show Your Countdown του Alpha.

5.Μήπως σου ζήτησα πολλά (2002)


Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμος
«Δεν είναι ο έρωτας παιδί της λογικής» διαπιστώνει ο αγαπημένος τραγουδιστής στον τέταρτο δίσκο του που έγινε πολλαπλά πλατινένιος και επανακυκλοφόρησε. Το τραγούδι «Μήπως σου ζήτησα πολλά» είναι από τα πια χαρακτηριστικά του δίσκου και ίσως το πιο ρομαντικό. Το βίντεο βρίσκει τον τραγουδιστή σε απόγνωση να βλέπει τη γυναίκα της ζωής του να είναι στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση και να μελαγχολεί αναπολώντας όμορφες στιγμές. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πόνος από την απώλεια του άλλου σου μισού.

6.Αν θυμηθείς το όνειρό μου (2004)


Σκηνοθεσία: Θάνος Γκομόζιας
Τα λόγια είναι περιττά για την ποίηση του Νίκου Γκάτσου και τη μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Πλούταρχος πάντα ρομαντικός φανερώνει μια άλλη πλευρά του ταλέντου του, σε κάτι πιο ξεχωριστό, πιο γλυκό, πιο διαχρονικό. Το «Αν θυμηθείς το όνειρό μου» το έχουν ερμηνεύσει μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιάννης Πάριος. Στο βίντεο βλέπουμε τρυφερές στιγμές ανάμεσα σε πατέρα και γιο, μια πολύ δυνατή σχέση καρδιάς.

7.Όλα σε σένα τα βρήκα (2005)


Σκηνοθεσία: Κώστας Καπετανίδης
Το «Όλα σε σένα τα βρήκα» είναι το πρώτο βίντεο που μου ήρθε στο μυαλό για τη βιντεογραφία του Πλούταρχου. Καταρχάς ξάφνιασε με το νέο του μακρύ ξανθό μαλλί, καθώς τόλμησε να αλλάξει το λουκ του. Βέβαια, όπως είναι γνωστό, έχει εργαστεί ως κομμωτής για αρκετά χρόνια, οπότε έχει μια λογική ότι θέλησε να αλλάξει λιγάκι την εμφάνισή του. Έπειτα, βλέπουμε τον τραγουδιστή να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κλιπ του, αλλά να είναι απλώς ο μπάρμαν. Αυτό συνέβη γιατί, όπως έχει δηλώσει ο Γιάννης, ο γιος του τον είχε ρωτήσει γιατί εμφανίζεται στα κλιπ με άλλη γυναίκα και όχι με τη μαμά του. Έτσι ο τραγουδιστής σεβόμενος πάντα πρώτα την οικογένειά του αποφάσισε να βάζει ηθοποιούς για τα ρομαντικά στιγμιότυπα του κλιπ και να περιορίζεται σε αυτό που ξέρει καλύτερα, το τραγούδι. Με καλοκαιρινή και ρομαντική (αλίμονο!) διάθεση το τραγούδι γίνεται μεγάλη επιτυχία, ενώ ο ομώνυμος δίσκος έγινε διπλά πλατινένιος.

8.Ανάσα μου (2007)


Σκηνοθεσία: Ευάγγελος Καλαϊτζής
Το τραγούδι αποτελεί ένα από τα έξι της Best Of συλλογής του Πλούταρχου που κυκλοφόρησε το 2007 με τίτλο «Στιγμές». Με σχεδόν δέκα χρόνια επιτυχημένης δισκογραφικής πορείας μια τέτοια κυκλοφορία θα ήταν το λιγότερο must have. Υπογραμμίζω από το κλιπ έναν κοινωνικό προβληματισμό με σκηνές από την Αθήνα, με ζητιάνους και τα συναφή ως φόντο στη μελαγχολία του τραγουδιού.

9.Το Φωνάζω (2009)


Σκηνοθεσία: Κώστας Καπετανίδης
Με ανεβασμένη διάθεση ο Γιάννης δημιουργεί ένα τραγούδι δημόσιας ερωτικής εξομολόγησης με έντονο ρυθμό και χαμόγελο στα ύψη. Όχι μόνο αγαπά, αλλά το «φωνάζει». Στο κλιπ τον βλέπουμε ντυμένο με μοντέρνα ρούχα και με τα κοντινά πλάνα στο πρόσωπό του να δείχνουν το πλατύ του χαμόγελο. Λίγο πριν τα 40, είναι πατέρας 5 παιδιών και δηλώνει ερωτευμένος με τη σύζυγο του Μαρία. Το 2010 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Κρυμμένα Μυστικά» που περιείχε το «Φωνάζω» και 17 ακόμη τραγούδια΄

10.Βροχή Τα Αστέρια (2012)


Το 2011 τον διαδέχθηκαν τεράστιες δισκογραφικές επιτυχίες. Κυκλοφόρησε μαζί με τον Al Bano τον ελληνοιταλικό δίσκο «Δύο Φωνές, Μία Ψυχή» ο οποίος-σε περίοδο κρίσης της δισκογραφίας- έγινε 15 φορές πλατινένιος (!). Μάλιστα, ο καλλιτέχνης παρευρέθηκε στο Greek Idol, σε μία από τις σπανιότατες τηλεοπτικές του εμφανίσεις για χάρη της φίλης του πλέον, Ρούλας Κορομηλά. Το φθινόπωρο του ίδιου έτος κυκλοφόρησε ο δίσκος «Η Δύναμη του Έρωτα» που έγινε πλατινένιος την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του και του απονεμήθηκε από τον Μάκη Πουνέντη στο live που έκανε στο Dream City. Από τον δίσκο ξεχώρισαν τα «Δεν Τηλεφώνησες», «Μαρία» και «24 ώρες», ενώ πριν μερικές μέρες κυκλοφόρησε το κλιπ για το «Βροχή Τα Αστέρια». Με το ασπρόμαυρο να κυριαρχεί, ρομαντικό θέμα, και επιβλητική μουσική το κλιπ είναι ένα πολύ δυνατό κομμάτι της βιντεογραφίας του Γιάννη. Είναι αξιοθαύμαστο, να βλέπεις καλλιτέχνες να ωριμάζουν και να γίνονται πιο δυνατοί ερμηνευτές στο πέρασμα των χρόνων, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το Γιάννη Πλούταρχο.
Επιμέλεια: Αναστάσης Πινακουλάκης


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σελίδες